12 Praktische Tips voor uw Airconditioning

Er gaat tegenwoordig bijna geen nieuwe auto meer de showroom uit zonder airconditioning. Plezierig, want ook het klimaat in uw auto bepaalt of u uitgerust op een bestemming aankomt. De airco is bij wijze van spreken net zo vanzelfsprekend geworden als de cd-speler in de auto. Alleen heeft die cd-speler geen onderhoud nodig en een airco wel. Met deze twaalf tips heeft u er nog meer plezier van!

Laat de airco van uw auto minimaal één keer per jaar controleren. Het koelmiddel dat in een airco zit, is schadelijk voor het milieu. Het is dus belangrijk dat u uw airco regelmatig na laat kijken op lekkages. Een lekkage kan een nadelig effect hebben op het milieu en de werking van uw airco. Wij hebben de apparatuur in huis om onderhoud aan uw airco professioneel en milieuvriendelijk uit te voeren. Overigens, regelmatig onderhoud kan ook voorkomen dat u ineens voor hoge reparatiekosten komt te staan!

Daarom geven we u hieronder een aantal tips om uw airco in goede conditie te houden.

 1. Regel periodieke controles
 2. Gebruik de airco bewust
 3. Zet de airco minimaal één keer week een paar minuten aan
 4. Zet voor vertrek deuren of ramen open
 5. Zet de airco niet te koud
 6. Gebruik van de airo bij regen of in de winter
 7. Zet de airco uit voor de motor uitgaat
 8. Voorkom verstopping van uw airco
 9. Maar de airco schoon
 10. Zet de airco uit bij extra verbruik
 11. Lees het instructieboekje van uw airco
 12. Schrik niet van plasjes onder uw auto

  

 

1. Regel periodieke controles
Neem het onderhoud van uw airco, interieurfilter en de tussentijdse controles op in de periodieke onderhoudsbeurten. Laat uw airco in ieder geval één keer per jaar controleren.

 

 

2. Gebruik de airco bewust
Gebruik de airco alleen als het echt nodig is. Zet een hand bediende airco dus uit zodra de temperatuur in de auto wenselijk is.

 

 

3. Zet de airco minimaal één keer per week een paar minuten aan
Dit voorkomt lekkages door uitdroging van pakkingen en afdichtingen en onaangename geurvorming door condens-, bacterie- en schimmelvorming in het systeem.

 

 

4. Zet voor vertrek deuren of ramen open
Zet voor vertrek eerst de deuren open als het in de auto erg warm is. De grootste warmte kan dan weg en de auto is sneller koel. Of rijd even met de ramen open, zonder de airco in te schakelen. Schakel de airco alleen in wanneer de temperatuur in de auto niet koel genoeg is. Hierdoor vermindert u het energieverbruik. Vergeet niet de ramen te sluiten bij het aanzetten van de airco. Want deze heeft alleen effect met gesloten ramen.
 
 
 
5. Zet de airco niet te koud
De overgang tussen binnen en buiten is anders te groot. Een te koude airco geeft daarnaast ijskoude luchtstromen die onaangenaam kunnen zijn. Als de auto 'climate control' heeft, wordt automatisch zo snel mogelijk de gewenste temperatuur bereikt zonder bovenstaande koude luchtstromen.

 

 

6. Gebruik van airco bij regen of in de winter
Schakel uw airco ook kort in bij beslagen ramen. Het vocht wordt uit de ruimte gehaald.

 

 

7. Zet de airco uit voordat de motor uitgaat
Schakel de installatie enkele minuten voordat u de motor uitzet uit. Dit voorkomt condensvorming in de installatie en daarmee de kans op schimmel en onaangename geuren.

 

 

8. Voorkom verstopping van uw airco
Houd de luchtinlaten vrij van blad en vuil. Dit voorkomt verstopping van het systeem.

 

 

9. Maak de airco schoon
Ruikt de airco toch onaangenaam, dan is de airco waarschijnlijk beschimmeld. Laat deze dan reinigen door ons, uw BOVAG Autobedrijf.

 

 

10. Zet de airco uit bij extra verbruik
Airco's gebruiken brandstof en kosten motorvermogen. Pas dus op met het gebruik. Moet uw auto hard werken (bij het trekken van een caravanof in de bergen), zet de airco dan bij voorkeur uit. Dit scheelt brandstof.

 

 

11. Lees het instructieboekje van uw airco
Lees aandachtig uw instructieboekje door over het juiste gebruik en onderhoud.

 

 

12. Schrik niet van een plasje onder uw auto
Afhankelijk van het weer, ligt er vaak een plasje water onder auto's met een airco. Dit is condenswater: daar hoeft u zich dus geen zorgen over te maken.

 


Contact

Coenecoop 397

2741 PN Waddinxveen

0182 614 714

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Openingstijden

Ma. t/m vr.

Do. avond

Zaterdag 1

:

:

:

8.00 - 17.30

19.00 - 21.00

9.00 - 15.00

1 Werkplaats tot 12.00